Απεργία, διαδηλώσεις και συγκρούσεις (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Λάρισα, 12/12/2007)



Όλα τα στοιχεία προέρχονται από το athens.indymedia.org. Μια ακόμη καταγραφή των γεγονότων από την Συσπείρωση Αναρχικών μπορεί να βρεθεί στο www.anarchy.gr

Μονοήμερη γενική απεργία προκήρυξαν ομοσπονδίες, συνδικάτα και σωματεία, προσκείμενα σε ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ αλλά και ανεξάρτητα, ενάντια στην σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού (αύξηση των ορίων ηλικίας, ενοποίηση προς τα κάτω των ταμείων κλπ)

Στην Αθήνα: Οι μπάτσοι επανειλημένα επιτέθηκαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου/λάμψης στην πορεία προκειμένου να απομονώσουν τα αναρχικά/αντιεξουσιαστικά μπλοκ (πάνω από 1.500 άτομα) από τους υπόλοιπους διαδηλωτές (πάνω από 150.000 συνολικά), ενώ οι διαδηλωτές απάντησαν με πέτρες και ξύλα. Σπάστηκε ένα πολυτελές αυτοκίνητο, ένα ATM τράπεζας και μία κάμερα. Στο ύψος του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία, οι μπάτσοι επιτέθηκαν ξανά στην πορεία αλλά απωθήθηκαν από διαδηλωτές. Στην πλατεία Ομονοίας, οι μπάτσοι επιτέθηκαν και απέκλεισαν προσωρινά τα αναρχικά/αντιεξουσιαστικά μπλοκ. Στην Πανεπιστημίου, διαδηλωτές επιτέθηκαν στους μπάτσους και απελευθέρωσαν 2 συμμετέχοντες στην πορεία που είχαν συλλάβει με χειροπαίδες σε προηγούμενη επίθεσή τους οι μπάτσοι. Στη συνέχεια, ακολούθησε συνεχής ρίψη δακρυγόνων και επιθέσεις από την αστυνομία προκειμένου να διασπάσουν τα αναρχικά/αντιεξουσιαστικά μπλοκ από την υπόλοιπη πορεία, κάτι που δεν έγινε τελικά μετά την σκληρή άμυνα των αναρχικών/αντιεξουσιαστών και την συμπαράσταση των υπόλοιπων διαδηλωτών που δεν απομακρύνονταν παρά τα δακρυγόνα. Την ίδια στιγμή, υπάλληλοι της "Ολυμπιακής" κάποιοι διαδηλώνοντας με ελληνικές σημαίες, χάριζαν λουλούδια στους μπάτσους έξω από τη Βουλή... Στη διάρκεια της πορείας καταστράφηκαν ATM τραπεζών και κάμερες παρακολούθησης, ενώ 2 εναερίτες της ΔΕΗ συνελήφθησαν μετά τη λήξη της πορείας από ασφαλίτες που τους παρακολούθησαν, κατηγορούμενοι ότι κάλυπταν κάμερες με σακούλες. Συνολικά έγιναν δεκάδες προσαγωγές, ενώ 4 άτομα παραπέμπονται για πλημμελήματα (διατάραξη κοινής ειρήνης, φθορά δημόσιας περιουσίας).



Στην Θεσσαλονίκη: Σπάστηκαν τα ΜακΝτόναλτς της Λαγκαδά, τζαμαρίες τραπεζών και πυρπολήθηκαν καφάο καμερών. Συνολικά πάνω από 30.000 κόσμου συμμετείχαν στη διαδήλωση.

Στην Λάρισα: πετάχτηκαν μπογιές και αυγά σε τράπεζες και κομματικά γραφεία.

Πορείες και συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στις περισσότερες πόλεις της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: