Κάτοικοι έσπασαν πλάκες πεζοδρομίου και φύτεψαν δένδρα (Αθήνα, 9/12/2007)



Πηγή-Φωτογραφίες: http://www.indy.gr/newswire/koykaki-katoikoi-espasan-plakes-pezodromioy-kai-fytepsan-dentra

"Πέρασαν αρκετές εβδομάδες από τότε που έγιναν οι απέλπιδες προσπάθειες προς τον Δήμο Αθηναίω,ν για να φυτέψει τον έναν από τους δύο κεντρικούς δρόμους του Κουκακίου, την οδό Δημητρακοπούλου, που είναι εντελώς γυμνή από πράσινο.

Έτσι σήμερα καμιά 30αρία κάτοικοι είχαν δώσει ραντεβού στις 12 το πρωί για να φτιάξουν μια επιτροπή και να κάνουν την πρώτη συμβολική κίνηση. Να φυτέψουν στο δρόμο τους. Και το έκαναν. Στην μικρή ομήγυρη συμμετείχαν και φίλοι και φίλες από την επιτροπή για του Φιλοπάππου, καθώς και της Παρέμβασης κατοίκων Πετραλώνων, Θησείου, Φιλοπάππου, Κουκακίου. Μαζί ήταν και βοήθησαν οι δύο διαμερισματικοί σύμβουλοι του 1ου διαμερίσματος, της Ανοιχτής Πόλης και της Συμπαράταξης για την Αθήνα.
Μετά από μια μικρή συζήτηση και τον ορισμό μιας επιτροπή, προχώρησαν στην δεντροφύτευση. Δύο πλάκες είχαν ήδη αφαιρεθεί, προηγούμενη μέρα και δύο έφυγαν σήμερα. Προσεκτικά και όσο πιο μελετημένα γινόταν, ώστε να μην πέσουν σε υποδομές νερού, τηλεφώνου, ή άλλες, καθώς και να μην εμποδίζουν πεζούς και καροτσάκια.

Το χαμόγελο όλων όταν είδαν το πρώτο από τα τέσσερα δέντρα στην τελική του θέση ήταν η μεγαλύτερη ανταμοιβή για όλους. Ήταν η επιβεβαίωση πόσο ανάγκη έχουμε το πράσινο και για λόγους περιβάλλοντος, αλλά και για λόγους ψυχικής υγείας. Για εμάς που μεγαλώσαμε και ζούμε σε αυτόν το δρόμο, η εικόνα ήταν απίστευτη, μιας και είχαμε μάθει στην απόλυτη ξεραΐλα με αποτέλεσμα να προτιμάμε να διασχίζουμε τη γειτονιά από τον άλλο κεντρικό δρόμο, που είναι φυτεμένος, τη Βεϊκου.
Οι πλάκες αντιστάθηκαν, αρκετά και τα εργαλεία μας δεν ήταν και τα καλύτερα, αλλά η θέληση μας να φυτέψουμε αποδείχτηκε σκληρότερη από το τσιμέντο!

Αυτό ήταν μόνο η αρχή. Η ευχή όλων μετά το πέρας της δεντροφύτευσης ήταν «να τα εκατοστίσουμε», ενώ οι πιο φανατικοί/ες ευχήθηκαν «να τα χιλιάσουμε». Και γιατί όχι δηλαδή.

Δείτε τις φωτογραφίες, όχι για να χαρείτε τη δράση, αλλά για να σας μπουν ιδέες. Και το εννοούμε. Το πράσινο στους δρόμους είναι πιο ευεργετικό ακόμα και από τα πάρκα. Ας μην περιμένουμε Δήμους και θεσμούς που αδιαφορούν για τα πραγματικά μας προβλήματα και ενδιαφέρονται μόνο για τσιμέντο, μίζες, κέρδη και διακοσμητικό πράσινο, να κάνουν οτιδήποτε. Να πάρουμε τις γειτονιές μας και τη ζωή μας στα χέρια μας.

Σπάσε μια πλάκα και φύτεψε ένα δέντρο. Και μπορείς και έχει το δικαίωμα να το κάνεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: