Συγκρούσεις στο αστυνομικό τμήμα Λευκίμμης (Κέρκυρα, 10/8/2008)



Από αναφορές σε καθεστωτικά μμε και το blog http://xyta-lefkimis.blogspot.com/:

"Tα επεισόδια ξεκίνησαν όταν περισσότερα από 150 άτομα συγκεντρώθηκαν στο χώρο που εκτελούνταν οι εργασίες για την κατασκευή του XYTA. Όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, πήγαν στην περιοχή για διάνοιξη αυλάκων στα κτήματά τους όπου εκεί προκλήθηκαν από τις δυνάμεις των MAT, δέχθηκαν επίθεση με κλομπ, χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και δακρυγόνα. Mάλιστα καταγγέλλουν ότι οι αστυνομικοί χτυπούσαν και έβριζαν ακόμη και γυναίκες και παιδιά. Aντίθετη είναι η εκδοχή της Aστυνομίας η οποία κάνει λόγο για επίθεση με μολότοφ, πέτρες και μεταλλικές βίδες."



Η γουρουνίσια εκδοχή για τα γεγονότα:

"Αντίθετα κατά το χρόνο που πραγματοποιούνταν οι συζητήσεις, 35 με 40 άτομα αποκόπηκαν από τον κύριο έγκο της συγκέντρωσης και κινήθηκαν περί ώρα 20.30 με επιθετικές διαθέσεις προς τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν εντός του ΧΥΤΑ. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεχόμενες πλήθος αντικειμένων (πέτρες, μεταλλικές βίδες που εκσφενδονίζονταν με σφενδόνες), χρησιμοποίησαν για απώθηση των επιτιθέμενων χειροβομβίδες κρότου- λα΄μψεως και έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών.
Αλλα άτομα από τους συγκεντρωθέντες περί ώρα 21 εντόπισαν περιπολικό αυτοκίνητο του ΑΤ Κέρκυρας σταθμευμένο στην περιφερειακή οδό Λευκίμμης και αφού επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον του οδηγού, συνοριακού φύλακα, αναγκάζοντάς τον να απομάκρυνθεί, έριξαν βόμβες μολότωφ και το κατέστρεψαν ολοσχερώς.
Στη συνέχεια και περί ώρα 22.40 πλήθος ατόμων που έφθαβε σε αριθμό τα 150 περ΄΄ιπου, αρκετά από τα οποία είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με μαντήλια ή έφεραν κράνη, επιτέθηκαν στο κατάστμα του ΑΤ Λευκιμμαίων ρίπτοντας εναντίον εναντίον του Τμήματος και των Αστυνομικών που βρίσκονταν για φρούρηση στο σημείο, μεγάλο αριθμό μολότοφ, πετρών, μεταλλικών αντικειμένων, μπουλονιών και μεταλλικών σφαιριδίων, τα οποία εκσφενδόνιζαν με σφενδόνες. Από τη ρίψη τωναντικειμένων προκλήθηκαν υλικές ζημιές (θραύση ανεμοθωράκων) σε τρία (3) υπηρεσιακά αυτοκίνητα, τα οποία ήταν σταθμευμένα έξω από το αστυνομικό τμήμα. Από την ανάφλεξη των βομβών μολότωφ προέκυψε κίνδυνος σε ανθρώπους και εγκαταστάσεις του τμήματος και απετράπη η πυρπόληση των αυτοκινήτων και των εγκαταστάσεων από την άμεση αντίδραση των αστυνομικών σκοπών, οι οποίοι με φορητούς πυροσβετήρες κατάφεραν να κατασβέσουν στο αρχικό στάδιο την πυρακγιά.
Από την επίθεση υπέστησαν φθορές η πρόσοψη και οι υαλοπίνακες του Αστυνομικού Τμήματος, ενώ στα σημεία της επίθεσης βρέθηκαν θραύσματα από μπουκάλια, έξι (6) βόμβες μολότωφ που δεν εξερράγησαν, μεταλλικά σφαιρίδια και πέτρες, τα οποία φωτογραφήθηκαν, περισυλλέγησαν και ως πειστήρια θα αποσταλλούν αρμοδίως.
Από τους συμμετέχοντες στα επεισόδια αναγνωρίσθηκαν και συνελήφθησαν, έως τώρα δύο (2) άτομα, ημεδαποί, ένας εκ των οποίων φέρει το ιερατικό σχήμα και παρότρυνε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων το πλήθος να επιτεθεί εναντίοντου Αστυνομικού Τμήματος και να το πυρπολήσει. Ο δε δεύτερος, έχοντας τα χαρακτηριστικά του κρυμμένα με μαντήλι, ευμμετείχε στο πλήθος ρίπτοντας πέτρες κατά του Αστυνομικού Τμήματος.
Από την επίθεση τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις αστυνομικοί, στους οποίους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο ΓΝΝ Κέρκυρας και εξήλθαν ευρισκόμενοι εκτός κινδύνου. Από τους συγκεντρωθέντες και επιτιθέμενους ουδείς τραυματίσθηκε δεδομένου ότι οι αστυνομικές δυνάμεις, δεχόμενες επίθεση, τήρησαν απολύτως αμυντική στάση." (Από το σχετικό δελτίο τύπου της αστυνομίας).



"Οι κάτοικοι είχαν ειδοποιήσει εγγράφως την αστυνομία και τον εργολάβο, ότι θα προβούν σε διανοίξεις στα κτήματά τους, ωστόσο η αστυνομία δεν τους επέτρεψε την πρόσβαση."..."Η δίκη των δύο συλληφθέντων για τα επεισόδια του Σαββάτου στη Λευκίμμη, αναβλήθηκε για την Τετάρτη στις 11 και μισή. Πρόκειται για τον ιερέα Σπύρο Μοναστηριώτη που κατηγορείται για προτροπή σε τέλεση πλημμελήματος και το φοιτητή, Σπ. Μακαντάνη, που κατηγορείται για συμμετοχή σε ομάδα που τέλεσε διακεκριμένες φθορές, επίσης σε βαθμό πλημμελήματος"..."Στο μεταξύ, διενεργείται προανάκριση από το Α.Τ. Λευκίμμης για τον εντοπισμό και τη σύλληψη και άλλων ατόμων που συμμετείχαν στα επεισόδια, από τα οποία σημειώνεται ότι τραυματίστηκαν ελαφρά και τρεις αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίστηκαν στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κέρκυρας για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες".

Προηγούμενες δράσεις των κατοίκων:
http://directactiongr.blogspot.com/2008/07/2572008.html

Επίσης, έχει ανεβεί ένα βίντεο στο athens.indymedia.org στο οποίο φαίνονται ξεκάθαρα μπάτσοι να πυροβολούν προς τους διαδηλωτές από το αστυνομικό τμήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: