Συγκρούσεις στη ΔΕΘ (09/09/2007)

Συγκρούσεις και μια σύλληψη στα Πανεπιστήμια (Θεσσαλονίκη, 09/09/2007)



Πηγή: Athens IMC - http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=760517

Φωτογραφίες: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=760873

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 08/09/2007 30-40 νεολαίοι/ες φορώντας κουκούλς και κράνη, ενώ κάποιοι κρέμασαν ένα πανώ που έγραφε "Φωτιά στις κάλπες κι όχι στα δάση" με υπογραφή "Α" σε κύκλο, επιτέθηκαν σε αστυνομικούς (ΜΑΤάδες και ασφαλίτες) που βρίσκονταν εντός του χώρου των πανεπιστημίων αλλά και περιμετρικά αυτού, με κοκτέιλ μολότοφ, πυροτεχνήματα, φωτοβολίδες, πέτρες και ξύλα, ενώ οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Οι συγκρούσεις κράτησαν γύρω στις τρείς ώρες. Στη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν τρείς τουλάχιστον ασφαλίτες επιχειρώντας να συλλάβουν νεαρούς εντός των πανεπιστημίων, ενώ σπάστηκε κι ένα συμβατικό αυτοκίνητο (ασφαλίτικο). Τελικά συνελήφθη μια κοπέλα 19 χρονών στο χώρο κάτω από την Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).

Σημείωση 1: Είθισται κάθε χρόνο, νεολαίοι/ες της πόλης να υποδέχονται τον εκάστοτε πρωθυπουργό με συγκρούσεις και οδοφράγματα, πολιορκώντας τον χώρο της Έκθεσης. Φέτος, η αστυνομία είχε καταλάβει τους δρόμους γύρω από τα πανεπιστήμια (πάνω από την Έκθεση), αποκλείοντας κάθε πρόσβαση σ αυτά. Ακόμα, ομάδες 6-8 ασφαλιτών κινούνταν μέσα στο χώρο των πανεπιστημίων τις τελευταίες δυο μέρες. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν πάνω από 20 προσαγωγές "υπόπτων".

Σημείωση 2: Για ακόμα μια φορά η κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου από ορδές ασφαλιτών και ΜΑΤάδων απέδειξε πως η μόνη ουσιαστική διασφάλισή του είναι η φυσική παρουσία και η δυναμική των αγωνιστών που κάνουν χρήση του.

Σημείωση 3: Είναι αξιοσημείωτο ότι το κράτος επέλεξε να τελειώνει με το ζήτημα του ασύλου σε μια σύγκρουση στην οποία βρέθηκε πάνοπλο τόσο λειτουργικά όσο και προπαγανδιστικά απέναντι σε ελάχιστους ανθρώπους (Από τις διάφορες συγκεντρώσεις εκείνης της ημέρας άλλες ακυρώθηκαν εξ'αρχής π.χ. ΓΣΕΕ, κι άλλες δεν μπόρεσαν ή δεν τόλμησαν καν να φτάσουν προς το χώρο της Έκθεσης).

Δεν υπάρχουν σχόλια: