Ανάληψη ευθύνης για τα γκαζάκια στην Λευκωσία (Κύπρος, 20/9/2007)

αναδημοσιεύεται εδώ από: athens.indymedia.org

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Πολίτης":

Όπως και τον περασμένο Ιούλιο, έτσι και τώρα, άγνωστη οργάνωση ανέλαβε μέσω του "Π" την ευθύνη για επίθεση με γκαζάκια

Χθες έφτασε, μέσω του ταχυδρομείου επιστολή στην εφημερίδα μας, με την οποία η "Ομάδα Δ.Κ.Φ 125" αναλάμβανε την ευθύνη για την επίθεση με γκαζάκια στα γραφεία της ΕΔΕΚ, στα οποία στεγαζόταν προσωρινά το εκλογικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ στην Κύπρο. Η επίθεση διενεργήθηκε τα ξημερώματα της 14ης Ιουλίου και αρχικώς είχε αποδοθεί σε πιθανές αντιπαραθέσεις που σχετίζονταν με τις εκλογές της περασμένης Κυριακής στην Ελλάδα.

ΕΔΕΚ της "καταστολής"
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φάκελος με τον οποίο εστάλη η επιστολή φέρει ημερομηνία ταχυδρομείου 14 Σεπτεμβρίου, που σημαίνει ότι εστάλη λίγες ώρες μετά την επίθεση. Το γιατί έφτασε στα γραφεία του "Π" πέντε μέρες αργότερα είναι ένα θέμα που πρέπει να εξετάσουν τα ταχυδρομεία.

Το ακριβές κείμενο της επιστολής είναι το ακόλουθο:
"Ανάληψη ευθύνης
Το χτύπημα στα γραφεία της ΕΔΕΚ τα ξημερώματα της 14.09.07 έγινε λόγω του ρόλου της ΕΔΕΚ στο σύστημα της καταστολής και Φυλακών. Αλληλεγγύη σε όλους τους κρατούμενους. Αλληλεγγύη στη Χριστίνα Τονίδου.
Ομάδα Δ.Κ.Φ 125".

Ο συντάκτης της επιστολής, για να αποφύγει τυχόν αναγνώριση του γραφικού του χαρακτήρα χρησιμοποίησε τυποποιημένη γραφή με γραμματοσειρά χάρακα (ρίγα). Βεβαίως και στο φάκελο δεν υπήρχε αποστολέας, παρά μόνο ως παραλήπτης αναφερόταν ο υπογράφων.

Είναι προφανές ότι με την αναφορά συμμετοχής της ΕΔΕΚ στο σύστημα καταστολής και φυλακών, φωτογραφίζεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο οποίος είναι Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ και πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας και του Τμήματος Φυλακών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις ημέρες που είχαν προηγηθεί της επίθεσης στα γραφεία της ΕΔΕΚ, είχε εκδηλωθεί η διαμαρτυρία των 8 αλλοδαπών κρατουμένων στο Μπλοκ 10, και ίσως να μην είναι άσχετη η αναφορά σε "αλληλεγγύη σε όλους τους κρατούμενους".

Χριστίνα Τονίδου
Η Χριστίνα Τονίδου στην οποία γίνεται αναφορά στην επιστολή, είναι μια 19χρονη φοιτήτρια της Φιλοσοφικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία είχε συλληφθεί στις 8 Σεπτεμβρίου από την ελληνική Αστυνομία για συμμετοχή στα επεισόδια νεαρών του αντιεξουσιαστικού χώρου, στην ελληνική συμπρωτεύουσα. Η Τονίδου φέρεται να τραυμάτισε αξιωματικό της ελληνικής Αστυνομίας χτυπώντας τον στο κεφάλι με μεταλλικό αντικείμενο. Στην κατοχή της βρέθηκε ένα πτυσσόμενο μεταλλικό ρόπαλο, το οποίο η ίδια ισχυρίστηκε ότι το είχε μαζί της για αυτοπροστασία. Η 19χρονη κρίθηκε προφυλακιστέα και κρατείται στις Φυλακές Κορυδαλλού, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για δύο κακουργήματα (έκρηξη από κοινού και κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών από κοινού). Επίσης, αντιμετωπίζει και επτά κατηγορίες για πλημμελήματα (απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού, εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη αντίσταση κατά της αρχής, επικίνδυνη σωματική βλάβη, απλή σωματική βλάβη, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών και διατάραξη κοινής ειρήνης).

Ομοιότητες
Η επίθεση στα γραφεία της ΕΔΕΚ έχει πολλές ομοιότητες με την επίθεση που είχε γίνει εναντίον υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας στις 4/7/2007 στη Λ. Μακαρίου στη Λευκωσία. Και σε εκείνη την περίπτωση είχαν χρησιμοποιηθεί γκαζάκια, ενώ η ευθύνη είχε αναληφθεί και πάλι μέσω του "Π" με τηλεφώνημα άγνωστης γυναίκας στον υπογράφοντα. Τώρα στόχος ήταν η ΕΔΕΚ για τη "συμμετοχή της στο σύστημα καταστολής", ενώ τότε στόχος ήταν "οι εκπρόσωποι του καπιταλισμού". Τώρα εκφράζεται αλληλεγγύη σε μια 19χρονη αναρχική στην Ελλάδα, ενώ τον Ιούλιο η έκφραση αλληλεγγύης αφορούσε τον αναρχικό "ληστή με τα μαύρα" Γ. Δημητράκη, ο οποίος δικαζόταν για ένοπλη ληστεία. Για την επίθεση στα γραφεία της ΕΔΕΚ η ευθύνη αναλήφθηκε από τη ΔΚΦ 125 με επιστολή, ενώ για τις επιθέσεις στις τράπεζες, η ευθύνη είχε αναληφθεί τηλεφωνικώς από γυναίκα που τηλεφώνησε από θάλαμο για λογαριασμός της "Σέκτας Κομουνιστών".

ΕΔΕΚ: Ανώνυμες ανοησίες
Ο "Π" έθεσε ενώπιον της ΕΔΕΚ το περιεχόμενο της επιστολής. Ο Γραμματέας Επικοινωνίας του κόμματος Δ. Παπαδάκης περιορίστηκε να δηλώσει πως η ΕΔΕΚ "δεν ασχολείται με ανώνυμες ανοησίες", και ως εκ τούτου δεν θέλησε να κάνει κανένα περαιτέρω σχόλιο. Ωστόσο, η Αστυνομία, κάθε άλλο παρά ανοησία θεωρεί την επιστολή ανάληψης ευθύνης και διεξάγει έρευνες για εντοπισμό των δραστών, οι οποίοι φαίνεται να αντιγράφουν μεθόδους που χρησιμοποιούν μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου στην Ελλάδα.

Θα κάψουμε τα πάντα
Η Τονίδου, με γράμμα της μέσα από τη φυλακή αυτοπροσδιορίζεται ως "αναρχική" και εμμέσως καλεί τους αντιεξουσιαστές να δράσουν, αναφέροντας: "Το μόνο σίγουρο είναι ότι διαπνέομαι από αναρχικές ιδέες και μακάρι να πιστεύω μέχρι να πεθάνω, γιατί είναι κάτι πολύ δυνατό. Από 'κει και πέρα, το πώς θα κινηθείτε, εσείς το γνωρίζετε. Ελπίζω να έγινα κατανοητή. Τέλος, θέλω να κλείσω με κάτι που απευθύνεται σε όσους γεύονται την εξουσία, σε όσους μας αμφισβήτησαν, σε όσους γενικά δεν μας πήραν στα σοβαρά: 'Είμαστε ένα ηφαίστειο που βράζει συνέχεια και η λάβα είναι η οργή μας. Αλίμονο αν εκραγεί το ηφαίστειο... η λάβα που θα ξεχειλίσει, θα κάψει τα πάντα'".ίσταση κατά της αρχής.
4.Επικίνδυνη σωματική βλάβη.
5.Απλή σωματική βλάβη.
6.Παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
7.Διατάραξη κοινής ειρήνης.
8.Διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών.

Υ.Γ.: Η συντρόφισσα δεν έχει μιλήσει για κανέναν και για τίποτα όπως θα ήθελαν οι μπάτσοι και τα καθεστωτικά μέσα, η ασφάλεια δεν έχει μπει στο σπίτι της οπότε δεν προκύπτουν στοιχεία ενοχής άλλων (φωτογραφίες, χειρόγραφες σημειώσεις, διευθύνσεις συντρόφων,...) όσον αφορά την υπόθεση και προφανώς δεν έχει γίνει καμία άλλη σύλληψη συντρόφου όπως μέρες τώρα ακούγεται στα Μ.Μ.Ε. Η όλη λασπολογία είναι μια ακόμα προσπάθεια του κρατικού μηχανισμού να κάμψει το ηθικό της συντρόφισσας αλλά και να προκαλέσει σύγχυση σε όσους στέκονται ή είναι πρόθυμοι να σταθούν αλληλέγγυοι.


ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ

Κωδικός άρθρου: 741460

ΠΟΛΙΤΗΣ - 20/09/2007, Σελίδα: 20

Δεν υπάρχουν σχόλια: