Επίθεση με γκαζάκια στην Ελληνική Τράπεζα στην Λάρνακα (Κύπρος, 12/11/2007)

Πηγή: http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=753566&-V=articles&-p

Αναπαραγωγή του άρθρου της κυπριακής εφημερίδας "Πολίτης":

"Με γκαζάκια επιχείρησαν εγκληματικά στοιχεία να πυρπολήσουν τα ξημερώματα της Κυριακής το υποκατάστημα της Ελληνικής Τράπεζας, στο δρόμο Λάρνακας - Δεκέλειας. Οι ανακριτές της υπόθεσης εκτιμούν πως στόχος των δραστών ήταν το μηχάνημα ανάληψης χρημάτων, το οποίο τελικά δεν κατάφεραν να διαρρήξουν κι έφυγαν άπρακτοι. Ήταν λίγο μετά τις 4 π.μ. όταν οι δράστες τοποθέτησαν πέντε γκαζάκια στην πλαϊνή πλευρά του υποκαταστήματος της τράπεζας κι έβαλαν φωτιά σε χαρτιά, με αποτέλεσμα τα γκαζάκια να εκραγούν και να προκληθούν ζημιές στο κτήριο. Με σύμμαχο το σκοτάδι, οι δράστες έγιναν "καπνός", αλλά τις κινήσεις τους κατέγραψε το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης της τράπεζας, το οποίο παραλήφθηκε κι εξετάζεται ενδελεχώς από τους ειδικούς της Αστυνομίας. Μετά από αξιολόγηση πληροφοριών και μαρτυριών από περιοίκους, η Αστυνομία προχώρησε χθες το πρωί στη σύλληψη δύο υπόπτων προσώπων, ηλικίας 33 και 34 χρόνων, από την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Ανακρινόμενοι, οι δύο ύποπτοι τοποθετούν τον εαυτό τους στη σκηνή της απόπειρας εμπρησμού, ωστόσο αρνούνται κάθε ανάμειξη στην υπόθεση. Οι εξετάσεις συνεχίζονται.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ - Κωδικός άρθρου: 753566 - ΠΟΛΙΤΗΣ - 12/11/2007, Σελίδα: 42"

Προκήρυξη στον "Π" από αντιεξουσιαστές για τα γκαζάκια στη Λάρνακα

Ανάληψη ευθύνης

Οι αντιεξουσιαστικές ομάδες που δρουν στην Κύπρο, φαίνεται να έχουν περάσει σε δράσεις παρόμοιες με αυτές των ομοϊδεατών τους στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας επιθέσεις με γκαζάκια εναντίον συμβολικών στόχων.

Ο "Π" έλαβε ακόμη μία προκήρυξη ανάληψης ευθύνης για την επίθεση που έγινε με γκαζάκια στις 10 Νοεμβρίου σε υποκατάστημα της Ελληνικής Τράπεζας στο δρόμο Λάρνακας - Δεκέλειας.

Η προκήρυξη υπογράφεται από την "Ομάδα Σκαλιώτικης Αντίστασης 'Ζήνων'" και οι συγγραφείς της αποδίδουν την πράξη τους σε αντίδραση στον καπιταλισμό και στα σύμβολά του που είναι οι τράπεζες.

Να υπενθυμίσουμε ότι η επίθεση είχε γίνει γύρω στις 4 τα ξημερώματα της 10ης Νοεμβρίου. Οι δράστες είχαν τοποθετήσει πέντε γκαζάκια και έβαλαν φωτιά σε χαρτιά στην προθήκη της Τράπεζας. Από την έκρηξη των φιαλιδίων προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο υποκατάστημα, ενώ δεν διαπιστώθηκε καμία προσπάθεια διάρρηξης.
Οι κινήσεις των ατόμων που τοποθέτησαν τα γκαζάκια καταγράφηκαν από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και συνελήφθησαν δύο νεαροί 33 και 34 χρονών, οι οποίοι ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι αφού δεν προέκυψε τίποτα ενοχοποιητικό εναντίον τους.

Η προκήρυξη

Το κείμενο της προκήρυξης αναφέρει τα ακόλουθα:
"Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου επιτεθήκαμε σε υποκατάστημα της Ελληνικής Τράπεζας για να ταρακουνήσουμε στο μερίδιο που μας αναλογεί την φαινομενικά ήρεμη κοινωνία της Κύπρου. Φαινομενικά γιατί, ακόμα και όταν η παθητικότητα που διευκολύνει το κράτος για την διεκπεραίωση των σχεδιασμών του, γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία του πληθυσμού, θα εξακολουθούν να υπάρχουν οι αντιστάσεις εκείνες που καταρρίπτουν την επίσης φαινομενική παντοδυναμία του καπιταλισμού. (Π.Χ Οι βίαιες συγκρούσεις στα Λύμπια τον περασμένο Μάη για την δημιουργία χωματερής).

Δεν πιστεύουμε πως χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης ο εμπρησμός μιας τράπεζας που όντας το κυριότερο σύμβολο του καπιταλισμού παραμένει ο μεγαλύτερος εχθρός των καταπιεσμένων. Από τα εξοντωτικά δάνεια με τους υπέρμετρους τόκους μέχρι τους πλειστηριασμούς περιουσιών, η συνεχής συσσώρευση πλούτου στα χέρια των κεφαλαιούχων επιτυγχάνεται τόσο από την ύπαρξη των τραπεζών όσο και από τον θεσμό της μισθωτής εργασίας.
Δεν θα μπορούσαμε να μένουμε άλλο αδιάφοροι απέναντι σ' αυτή τη στυγνή εκμετάλλευση και κάναμε το αυτονόητο για τον κάθε καταπιεσμένο.

Υ.Γ Χαιρετίζουμε τις επιθέσεις αγωνιστών στην Λευκωσία σε τράπεζες και στα γραφεία της ΕΔΕΚ οι οποίες έδωσαν το έναυσμα για τη δική μας συμμετοχή στον αγώνα για την κοινωνική και ατομική απελευθέρωση.
Ομάδα Σκαλιώτικης Αντίστασης 'Ζήνων' "
Η επιστολή εστάλη από τη Λευκωσία με το ταχυδρομείο στις 18 Νοεμβρίου στο όνομα του υπογράφοντος. Μέσα στον φάκελο υπήρχε σε λευκό χαρτί μόνο η προκήρυξη.

Και άλλα γκαζάκια
Στην Κύπρο φέτος έχουν καταγραφεί ακόμα δύο επιθέσεις με γκαζάκια. Και στις δύο περιπτώσεις την ευθύνη ανέλαβαν αντιεξουσιαστικές ομάδες που επικοινώνησαν με τον "Π" είτε τηλεφωνικώς είτε με επιστολή.
Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε σε υποκαταστήματα των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκή στη Λ. Μακαρίου στη Λευκωσία, τα ξημερώματα της 4ης Ιουλίου. Την επόμενη ημέρα επικοινώνησε με τον υπογράφοντα, άγνωστη γυναίκα η οποία τηλεφώνησε από θάλαμο και ανέφερε πως την ευθύνη αναλαμβάνει η "Σέκτα Κομμουνιστών" και η επίθεση αποτελούσε ένδειξη συμπαράστασης στον Γιάννη Δημητράκη και αντίδραση στους εκπροσώπους του καπιταλισμού. Ο Γιάννης Δημητράκης δικαζόταν στην Αθήνα για ένοπλη ληστεία σε Τράπεζα. Είναι μέλος αντιεξουσιαστικής ομάδας που ονομάστηκαν "ληστές με τα μαύρα".

Το επόμενο χτύπημα έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου στα Κεντρικά Γραφεία της ΕΔΕΚ, όπου στεγαζόταν το εκλογικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ στη Λευκωσία. Λίγες μέρες αργότερα ο υπογράφων έλαβε προκήρυξη στην οποία αναφερόταν : "Το χτύπημα στα γραφεία της ΕΔΕΚ τα ξημερώματα της 14.09.07 έγινε λόγω του ρόλου της ΕΔΕΚ στο σύστημα της καταστολής και Φυλακών. Αλληλεγγύη σε όλους τους κρατούμενους. Αλληλεγγύη στη Χριστίνα Τονίδου.

"Ομάδα Δ.Κ.Φ 125". Η Χριστίνα Τονίδου είναι επίσης μέλος αντιεξουσιαστικών ομάδων στην Ελλάδα και είναι φυλακισμένη για συμμετοχή σε επεισόδια στη Θεσσαλονίκη με ρίψη βομβών μολότοφ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ
Κωδικός άρθρου: 756772
ΠΟΛΙΤΗΣ - 26/11/2007, Σελίδα: 4
Πηγή: http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=756772&-V=articles

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

yparxoun nea gia tous 2 syllhf8entes?

directactiongr.blogspot.com είπε...

"Οι 2 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι αφού δεν προέκυψε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο εναντίον τους". Προστέθηκε στην ανάρτηση η ανάληψη ευθύνης στην εφημερίδα Πολίτης.