Κάτοικοι αποτρέπουν εγκατάσταση κεραίας (Σπάρτη, 1/3/2008)Από: athens.indymedia.org

Τις φωνές τους κατά των “παράνομων” κεραιών κινητής τηλεφωνίας ένωσαν την Παρασκευή το πρωί στο 3ο δημοτικό σχολείο Σπάρτης μαθητές, γονείς, δάσκαλοι και πολίτες της πόλης, διαμαρτυρόμενοι για πιθανή εγκατάστασή τους στην ταράτσα οικίας ακριβώς απέναντι απ' το σχολείο.
Η προσπάθεια για την εγκατάσταση των κεραιών είχε γίνει την Παρασκευή 1/2/2008(το μεσημέρι), αλλά ευτυχώς έγινε άμεσα αντιληπτή απ' τους δασκάλους του σχολείου και τους περίοικους και αποτράπηκε.
Σε κάποια στιγμή οι δάσκαλοι έβγαλαν στο προαύλιο τα πιτσιρίκια του σχολείου που φώναζαν για αρκετή ώρα συνθήματα ενάντια στις κεραίες.
Μετά την αυτοψία της πολεοδομίας και την παρέμβαση του δημάρχου στον εισαγγελέα η όλη διαμαρτυρία έληξε, χωρίς όμως να δοθεί ένα νέο ραντεβού για την ανάληψη δράσης, αν δεν αποτραπεί τελικά η εγκατάσταση των κεραιών με νομικά μέσα (λήψη ασφαλιστικών μέτρων) όπως δεσμεύθηκε ο δήμαρχος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδιοκτήτρια της εν λόγω κατοικίας κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας ήταν αρκετά εριστική απέναντι στους διαμαρτυρόμενους πολίτες κ δεν είχε αφήσει το παιδί της να πάει στο σχολείο (στο 3ο δημοτικό).
Στην διαμαρτυρία συμμετείχαν κ αλληλέγγυοι σύντροφοι που πέταξαν τρικάκια με συνθήματα ενάντια στις κεραίες κ μοίρασαν προκήρυξη για το ίδιο θέμα.
Ακολουθούν φωτό κ το κείμενο που μοιράστηκε.

ΤΟ ΚΕIΜΕΝΟ:

ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ. ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΒΑΛΕΙ;;

Όλο και πιο συχνά παρατηρείται τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας μέσα σε κατοικημένες περιοχές με το πρόσχημα της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών «επικοινωνίας».
Έτσι λοιπόν αρχές καλοκαιριού του 2007 εγκαταστάθηκαν 2 κεραίες (WIND-VODAFONE) στην ταράτσα κτιρίου της οδού Λεωνίδου. Η «παράνομη» αυτή εγκατάσταση προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων της γειτονιάς που δημιούργησαν άμεσα Επιτροπή Αγώνα Ενάντια Στις Κεραίες και κινήθηκαν νομικά για την απομάκρυνσή τους. Η δίκη για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων με σκοπό την απομάκρυνσή τους έγινε την Παρασκευή 22/2/2008 και αναμένεται η απόφαση τους προσεχείς μήνες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στη δίκη, οι δικηγόροι των εταιριών δεν αρνήθηκαν την ύπαρξη των κεραιών και δήλωσαν ευθαρσώς ότι ήδη ψάχνουν και για άλλα σημεία τοποθέτησης τους στην πόλη.
Άλλωστε σίγουρα θα υπάρχουν εγκατεστημένες κεραίες και σε άλλα σημεία της πόλης όπως π.χ. σε πολυκατοικία που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Λυκούργου και Αγησιλάου. Ενώ πρόσφατη είναι η προσπάθεια τοποθέτησης κεραίας απέναντι απʼ το 3ο Δημοτικό σχολείο την Παρασκευή 1/2/2008, η οποία έγινε άμεσα αντιληπτή απʼ τους περίοικους και ματαιώθηκε η εγκατάσταση – λειτουργία της.
Και σε άλλες περιοχές, τόσο στη Αθήνα όσο και στην επαρχία, οι κάτοικοι έχουν αναλάβει δυναμικές δράσεις, συγκαλώντας τοπικές συνελεύσεις και προχωρώντας άμεσα στο ξήλωμα των κεραιών από τις γειτονιές τους.
Είναι δε παγκοσμίως γνωστό ότι επίσημα ερευνητικά κρατικά ή μη ιδρύματα δεν μπορούν να εγγυηθούν πως δεν υπάρχουν βλαβερές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων απʼ την έκθεση στην εκπεμπόμενη ακτινοβολία. Άλλωστε αντιθέτως πολλές ανεξάρτητες επιστημονικές έρευνες αν και σε πρώιμο στάδιο, συσχετίζουν την ακτινοβολία με την εμφάνιση βλαβών στον ανθρώπινο οργανισμό (π.χ. πιθανές καρκινογενέσεις κ.ά.).
Υπάρχουν μαρτυρίες κατοίκων από τη Λεωνίδου για πονοκεφάλους και προβλήματα σε ασθενείς με βηματοδότη.
Ακόμη και στο πρόσφατο δικαστήριο ο μάρτυρας – έμμισθος υπάλληλος της WIND δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της δημιουργίας προβλημάτων υγείας στον άνθρωπο.
Ανεξάρτητα λοιπόν απ' τις όποιες συνέπειες υπάρχουν ή ενδεχομένως θα υπάρξουν στο μέλλον για την υγεία μας, εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε πειραματόζωα για τα κέρδη των εταιριών. Αν λοιπόν για τις εταιρίες τα πάντα γύρω μας υπολογίζονται με βάση το κέρδος, ας μας πουν τελικά πόσο κοστολογούν τις ανθρώπινες ζωές.
Ας αυτοοργανωθούμε λοιπόν, τόσο για τις κεραίες, όσο και για άλλα, τοπικά ή μη ζητήματα, που μας αφορούν και ας δράσουμε συλλογικά, πέρα και έξω από θεσμούς όπως δημοτικά-νομαρχιακά συμβούλια, δικαστήρια, καθώς και άλλες «αρχές» του τόπου.
Εν τέλει ας πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας και ας αντιδράσουμε πιο δυναμικά.

ΕΞΩ ΟΙ ΚΕΡΑΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

ΦΑΝΤΑΖΟΥΝ ΩΡΑΙΕΣ ΠΕΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΚΕΡΑΙΕΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Αναρχικοί /Αντιεξουσιαστές /Αυτόνομοι /Κοινωνικοί Οικολόγοι
Σπάρτη –Μάρτιος 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: