Φωτιά στις κεντρικές φυλακές (Λευκωσία, 8/1/2008)

Πηγή: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=812329

Σε συναγερμό τέθηκαν χθες την αυγή οι αστυνομικοί που υπηρετούν στην πτέρυγα 10 των Κεντρικών Φυλακών. Αιτία, πυρκαγιά που ξέσπασε στις 5 στις τουαλέτες των αστυνομικών κρατητηρίων.

Παρά το γεγονός ότι η έρευνα βρίσκεται στα αρχικά της στάδια εντούτοις όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι πρωταίτιοι για το συμβάν είναι οι αλλοδαποί κρατούμενοι (ως επί το πλείστον Ιρανοί και Αφγανοί) που βρίσκονται στις Κεντρικές Φυλακές. Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, οι δράστες χρησιμοποίησαν τα σεντόνια τους, καθώς και ρούχα, τα οποία περιέλουσαν με εντομοκτόνο τύπου αεροζόλ και εύφλεκτη ύλη.
Οι φλόγες αναπτύχθηκαν σε κλάσματα δευτερολέπτου εντός του χώρου των αποχωρητηρίων, αλλά και σε παρακείμενους χώρους των κρατητηρίων. Ωστόσο, η άμεση αντίδραση των αστυνομικών που υπηρετούν στην πτέρυγα 10 των Κεντρικών Φυλακών ήταν σωτήρια, αφού με τη χρήση πυροσβεστήρων κατόρθωσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη φωτιά. Χαρακτηριστικά, οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να σβήσουν την πυρκαγιά προτού φθάσει στη σκηνή η Πυροσβεστική Υπηρεσία που ανταποκρίθηκε με ένα όχημα. Ωστόσο, οι πυροσβέστες παρέμειναν στο χώρο με ένα όχημα, αλλά προέβησαν σε επιτόπιες έρευνες όπου πιστοποίησαν ότι η φωτιά τέθηκε κακόβουλα. Παράλληλα, στο χώρο των κρατητηρίων βρέθηκε κλιμάκιο του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων, καθώς και μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας.

Κύκλωμα παρακολούθησης

ΑΠΟ την πρώτη στιγμή, η ανακριτική ομάδα άρχισε τις έρευνες με στόχο την εξιχνίαση της υπόθεσης. Ήδη, οι αστυνομικοί έλαβαν τις πρώτες καταθέσεις από αλλοδαπούς που βρίσκονται στο χώρο των αστυνομικών κρατητηρίων. Ωστόσο, άπλετο φως στην υπόθεση θα ρίξει η ανάλυση του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης των κρατητηρίων που κατέγραψε τα όσα έγιναν στα αστυνομικά κρατητήρια χθες τα ξημερώματα, ενώ όσες προσπάθειες θα γίνουν θα αφορούν τον εντοπισμό των πρωταίτιων του επεισοδίου.
Στο μεταξύ, η χθεσινή δεν είναι η πρώτη αντίδραση των αλλοδαπών κρατουμένων, αφού πριν από λίγους μήνες έξι Ιρανοί και ένας Αφγανός κρατούμενοι ανέβηκαν δυο φορές σε υδροπύργο των αστυνομικών κρατητηρίων διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα έγκλειστοι στα κρατητήρια. Ακόμα, οι αλλοδαποί ζητούν να αποκτήσουν το δικαίωμα νόμιμης παραμονής στο νησί μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πάγια θέση του Υπουργού Εσωτερικών Χρίστου Πατσαλίδη είναι ότι οι αλλοδαποί που κρατούνται στα κρατητήρια θα τύχουν διαφορετικής αντιμετώπισης μόνο εφόσον παρουσιάσουν στις Αρχές της Δημοκρατίας διαβατήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: