Αποκλεισμός του γαλλικού προξενείου (Θεσσαλονίκη, 13/6/2008)

Πηγές: E-mail στο directactiongr@yahoo.gr και δημοσίευση στο athens.indymedia.orgΑκολουθεί η προκήρυξη που μοιράστηκε:

Την παρασκευή 13/6 πραγματοποιήθηκε συμβολικός αποκλεισμός μπροστά από το γαλλικό προξενείο στη θεσ/ νίκη ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης στους γάλλους συντρόφους που αντιμετωπίζουν την κρατική καταστολή και βιώνουν την άμεσα την πανευρωπαϊκή προσπάθεια τρομοκρατικοποίησης των ριζοσπαστικών αγώνων και πρακτικών. Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε κατά τη διάρκεια της παρέμβασης.

Στις 19 Ιανουαρίου, κοντά στο κέντρο προσωρινής κράτησης μεταναστών της Vincennes όπου θα πραγματοποιούνταν μια διαδήλωση αλληλεγγύης στην εξέγερση των έγκλειστων μεταναστών χωρίς χαρτιά, συνελήφθησαν τρία άτομα. Οι μπάτσοι βρίσκουν στην κατοχή τους υλικά για κατασκευή αυτοσχέδιων καπνογόνων (μια πρακτική ιδιαίτερα διαδεδομένη στη Γαλλία στις διαδηλώσεις έξω από φυλακές). Τους κατηγορούν ανάμεσα σε άλλα για σύσταση οργανωμένης εγκληματικής ομάδας και κατασκευής βόμβας με καρφιά. Οι δύο από αυτούς φυλακίζονται και ο ένας θα παραμείνει υπό δικαστική παρακολούθηση (μια ιδιότυπη μορφή "ελευθερίας" με ιδιαίτερα σκληρούς περιοριστικούς όρους υπό σχεδόν συνεχή παρακολούθηση). Άλλη μια σύλληψη μετά από μια εβδομάδα δυο ατόμων κοντά στη Vierzon που είχαν στο αμάξι τους παρόμοια υλικά καθώς και τα ήδη δημοσιοποιημένα σχέδια μιας φυλακής για ανηλίκους υπό κατασκευή, θα εντείνει την τρομοϋστερία. Ακολουθεί μια εκτεταμένη έρευνα στον αντιεξουσιαστικό χώρο, που θα βοηθήσει τους μπάτσους και τους δικαστές να κατασκευάσουν το προφίλ του επικίνδυνου τρομοκράτη, εκείνου του εσωτερικού εχθρού που ξεπήδησε μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες στη Γαλλία τα τελευταία χρόνια (εξέγερση στα προάστια τον νοέμβρη του 2005, μαθητικές - φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στο cpe την άνοιξη του 2006, απεργειακές κινητοποιήσεις συχνά ανεξέλεγκτες, επεισόδια ενάντια στην εκλογή του Σαρκοζύ το 2007, κλπ). Ο αστικός τύπος, υποστηρίζοντας το καθεστώς ασφαλείας, καταφέρεται ενάντια σε πρόσωπα, χώρους, "τάσεις" ακόμα και βιβλία. Έρευνες σε σπίτια, προσαγωγές και βίαιη απόσπαση γενετικού υλικού, είναι μερικά από τα δείγματα της καταστολής που θέλει να χαρτογραφήσει όσους κινούνται στον χώρο αυτό. Ο Ιβάν, ο Μπρούνο και ο Νταμιέν που συνελλήφθηκαν στις 19 Ιανουαρίου 2008 πηγαίνοντας προ την διαδήλωση ενάντια στο κέντρο κράτησης της Vincennes , αρνήθηκαν κατά την σύλληψη τους να δακτυλοσκοπηθούν και να δώσουν δείγμα DNA. Οι δυό προφυλακίστηκαν, ενώ στον ένα έχουν τεθεί περιοριστικοί όροι. Οι δύο της Vierzon προφυλακίστηκαν επίσης κάτω απ ’το ίδιο ειδικό καθεστώς: αυτό του αντιτρομοκρατικού νόμου. Οι μπάτσοι τους κατηγορούν για πρόθεση να επιτεθούν σε φυλακή τύπου ΕΡΜ και έναν από αυτούς για απόπειρα εμπρησμού ενός αυτοκινήτου της αστυνομίας.

Σήμερα, και οι πέντε κατηγορούνται για «κατοχή και μεταφορά έυφλεκτων ή εκρηκτικών ουσιών» και για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με τρομοκρατική δράση». Τέσσερεις από αυτούς είναι προφυλακισμένοι εδώ και 4 μήνες. Για δυό από αυτούς η προφυλάκιση θα συνεχιστεί για ακόμα 4 μήνες, ενώ ένας θα παραμείνει προφυλακισμένος για έναν ακόμα χρόνο, έπειτα από απόφαση του ειδικού αντιτρομοκρατικού δικαστή.

Προφανώς, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν και οι πέντε, είναι πολύ συγκεκριμένος. Το Κράτος εγκληματοποιεί την εξέγερση και προσπαθεί να πνίξει κάθε «ανεξέλεγκτη» εναντίωση. Οι ιδέες και ο τρόπος που κόσμος αγωνίζεται στοχοποιούνται, όταν κινούνται έξω από κόμματα, συνδικάτα ή άλλες οργανώσεις. Το Κράτος, αντιμέτωπο με αυτήν την οργή, την οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί ή να εκμεταλλευτεί, επινοεί και απομονώνει τον εσωτερικό εχθρό. Οι φάκελοι της αστυνομίας και η ασφάλεια κατασκευάζουν διάφορα «προφίλ». Ο χαρακτηρισμός που χρησιμοποιήθηκε στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, είναι εκείνος του «αναρχοαυτόνομου». Η εξουσία κατατάσσει τον τύπο αυτό ως τρομοκράτη, κατασκευάζοντας μία απειλή, προκειμένου να αποσπάσει την κοινωνική συναίνεση, να ισχυροποιήσει τον έλεγχό της και να δικαιολογήσει την καταστολή.

Γι’ αυτούς τους λόγους, ο Μπρούνο, ο Ιβάν και οι δύο της Vierzon βρίσκονται σήμερα στη φυλακή. Είναι η λύση που έχει επιλέξει το Κράτος για να διαχειριστεί τις παραβατικές συμπεριφορές, τα «επικίνδυνα κοινωνικά στρώματα». Πρέπει πλέον να φυλακίζονται περισσότεροι και για περισσότερο καιρό. Ο έλεγχος, ολοένα και πιο αποτελεσματικός και ο φόβος της ποινής, εξασφαλίζουν για εκείνους που κατέχουν την εξουσία ή επωφελούνται από αυτήν μια κοινωνία όπου όλοι γνωρίζουν πως δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα προκαθορισμένα όρια, τα οποία τους περιορίζουν και τους καταπιέζουν.

Για όλους αυτούς τους λόγους και σαν ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους συντρόφους στη Γαλλία, αποκλείουμε σήμερα το Γαλλικό προξενείο. Ο αγώνας ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας συνεχίζεται.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΤΗΣ VIERZON, ΣΤΟΝ ΜΠΡΟΥΝΟ, ΤΟΝ ΙΒΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΤΑΜΙΕΝ!
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΙΑ!
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ!

Αλληλέγγυες/οι

Δεν υπάρχουν σχόλια: