Συγκρούσεις στη ΔΕΘ (Θεσσαλονίκη, 6/9/2008)



Πηγή: e-mail.

Μια καταγραφή κάποιων από τις επιθετικές δράσεις ομάδων διαδηλωτών κατά την πορεία της ΔΕΘ, οπότε είθισται να διαδηλώνεται η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση.

Το μεσημέρι, εργαζόμενοι της βιαμυλ έκλεισαν την εθνική οδό προς το αεροδρόμιο για μισή ώρα. Θα προβούν σε ανάλογες κινήσεις και μέσα στην εβδομάδα.

Όσον αφορά τις πορείες, στο άγαλμα του Βενιζέλου (πλ. Αριστοτέλους) έγινε η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, όπου παρέστη όλος ο καλός ο κόσμος (πατριώτες εργαζόμενοι της ολυμπιακής, μπάτσοι διαδηλωτές της ΠΟΑΣΥ και άλλοι πασόκοι), στη ΧΑΝΘ καλούσε το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ), ενώ στην Καμάρα πρωτοβάθμια σωματεία, περιβαλλοντικοί και εργατικοί σύλλογοι, κάποιοι αντιεξουσιαστές και αριστεριστές. Συνολικά, κάποιες χιλιάδες κόσμου (απ' ότι λέγεται πάνω από 10.000) βρέθηκαν στους δρόμους, ενώ το κράτος αντιπαρέταξε πάνω από 2.500 χιλιάδες μπάτσους, που είχαν αποκλείσει από νωρίς τους δρόμους γύρω από την έκθεση.

Γύρω στις 7:00 ξεκίνησαν οι περισσότερες πορείες.
Λίγο μετά το ξεκίνημα των πορειών από την Καμάρα το απόγευμα, απωθήθηκαν διμοιρίες αστυνομικών με πέτρες και μπουκάλια. Στη διάρκεια των πορειών και από οργανωμένες ή όχι ομάδες διαδηλωτών:
Σπάστηκαν προσόψεις τραπεζών, καταστημάτων εκκλησιαστικών ειδών και πολυτελών καταστημάτων (π.χ. Fokas, benetton, ιδιαίτερα επί της Εγνατίας).
Μπήκε φωτιά σε υποκατάστημα της TIM και σε ΑΤΜ της εμπορικής τράπεζας, επί της αγίας σοφίας.
Μπογιές και σπρέι σε εκκλησίες και άλλες προκλητικές επιχειρήσεις.
Κοντά στην πλατεία ΧΑΝΘ έγιναν κάποιες συμπλοκές σώμα με σώμα, μεταξύ αριστεριστών-αντιεξουσιαστών και άλλων διαδηλωτών και της περιφρούρησης του ΠΑΜΕ (ελεγχόμενου από το ΚΚΕ), όταν οι τελευταίοι εμπόδισαν με παλούκια και μπουκάλια την πορεία που ξεκίνησε από την Καμάρα, να πλησιάσει στη ΔΕΘ. Τελικά επικράτησε το ΠΑΜΕ, και ανέλαβε φέτος αυτό το θεατρικό σπρώξιμο των καγκέλων ("σπάσιμο της κόκκινης ζώνης") μετά το οποίο και αφού δεν υπήρχαν πλέον άλλοι διαδηλωτές στην περιοχή αποχώρησε.
Έγινε επίθεση με μικροαντικείμενα στο μπλοκ ένστολων μπάτσων-διαδηλωτών, στην ουρά της πορείας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικροσυμπλοκές από τις οποίες τραυματίστηκαν 3-4 μπάτσοι. Στη συνέχεια μπάτσοι εν υπηρεσία (ΜΑΤ και ασφαλήτες) επιτέθηκαν στους νεολαίους. Κυνηγητό και δακρυγόνα στα στενά πάνω απ' την Καμάρα.
Στην Τσιμισκή επιτέθηκε διμοιρία των ΜΑΤ με δακρυγόνα και ασφαλήτες, με αποτέλεσμα να κυκλωθούν και να προσαχθούν 12 (απ' όσο μπορούμε να γνωρίζουμε) άτομα, στο ύψος της Ιπποδρομίου. Ακόμη 3-4 άτομα προσάχθηκαν στη διάρκεια των πορειών, ενώ τουλάχιστον 8 από τις προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις με κατηγορίες περί "διατάραξης κοινής ειρήνης".
Τέλος, γύρω από τα πανεπιστήμια, όπου μπάτσοι είχαν εισβάλει νωρίτερα, ξέσπασαν συμπλοκές με διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ στήθηκαν και κάποια πρόχειρα οδοφράγματα.

update: Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, 13 άτομα συνολικά συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ πήραν 48ωρη αναβολή για την προσεχή Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι.

Σχετικό βίντεο: http://www.in.gr/video/default.aspx?videoID=72185

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε κάνεις λάθος σε ένα σημείο.

Μετά από κάποια στιγμή, αφού αποχώρησαν οι αντιεξουσιαστές, παρέμεινε το ΜΕΡΑ και απέναντί τους παρέμεναν τα ΜΑΤ και το ΠΑΜΕ.

Τελικά αποχώρησαν από μπροστά τα ΜΑΤ και το ΠΑΜΕ,
και το ΜΕΡΑ και σπάσανε τα κάγκελα (και δεν ήταν καθόλου θεατρικό).

Το ΜΕΡΑ έσπασε τα κάγκελα,
και όχι το ΠΑΜΕ.

Υ.Γ. επίσης το ΜΕΡΑ έκανε αλυσίδες κατά την διάρκεια της πορείας και έσωσε αρκετούς αντιεξουσιαστές από τα ΜΑΤ.

directactiongr.blogspot.com είπε...

οκ! δεν ήμουν μπροστά, πρόκειται για e-mail συντρόφου. θα το κοιτάξω