Βανδαλισμοί σε κατειλημένο σχολείο στον Αλμυρό (Βόλος, 18/10/2008)



Πρωτοφανείς βανδαλισμοί σε σχολείο
18/10/2008 16:11

Εικόνες ντροπής αντίκρισαν χθες το πρωί οι καθηγητές του ΕΠΑΛ Αλμυρού, καθώς στο σχολείο που τελούσε υπό κατάληψη από την προηγούμενη Τρίτη έγιναν πρωτοφανείς βανδαλισμοί προχθές το βράδυ τόσο στον αύλειο χώρο, όσο και στις αίθουσες. Οπως καταγγέλλουν, κλάπηκαν όργανα μεγάλης αξίας από τα εργαστήρια, ενώ ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Αλμυρού και πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Ταξιάρχης Μποντός υπέβαλε αμέσως μήνυση κατά αγνώστων.
Το ΕΠΑΛ Αλμυρού, όπως και πολλά σχολεία στη Μαγνησία, τελούσε υπό κατάληψη από την προηγούμενη Τρίτη, η οποία και έληξε χτες το πρωί. Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί πως η κατάληψη δεν αποφασίστηκε μετά από Γενική Συνέλευση, αλλά με πρωτοβουλία τεσσάρων μαθητών, οι οποίοι πήγαν στο σχολείο στις 6:30 το πρωί και «έβαλαν λουκέτο».
Χωρίς να καταθέσουν αιτήματα και με καμιά απόφαση έκλεισαν το σχολείο και περιορίστηκαν σε μια δέσμευση στον υποδιευθυντή του σχολείου πως θα το προσέχουν και θα αποφύγουν να μπουν στους εσωτερικούς χώρους.
Στο σχολείο οι εικόνες από τους βανδαλισμούς προκαλούν όχι μόνο θλίψη και ντροπή, αλλά και πολλαπλά ερωτήματα για το ποιοι είναι οι υπεύθυνοι και τι τους ώθησε σε μια όχι μόνο παραβατική συμπεριφορά, αλλά και αντικοινωνική, καθώς πρόκειται για καταστροφές που δίνουν την εντύπωση της εκδίκησης.
Οι άγνωστοι εισχώρησαν στο σχολικό συγκρότημα και κατέστρεψαν στο πέρασμά τους ό,τι βρήκαν μπροστά τους. «Η κατάσταση είναι για να κλαις και να μην αντέχεις αυτά που βλέπεις. Έγιναν βανδαλισμοί, κλάπηκαν όργανα αξίας από το εργαστήριο των ψυκτικών και αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να κάνουμε καταγραφή», έλεγε συντετριμμένος χθες το πρωί ο κ. Μποντός.
Από τις πρώτες ενδείξεις το σχολείο δεν μπορεί να λειτουργήσει από τη Δευτέρα, ενώ άγνωστο είναι ακόμα από πού θα βρεθούν τα χρήματα για την αποκατάσταση των καταστροφών. «Κάλεσα και τον κ. Χατζηκυριάκο να έρθει, μήπως και βρούμε κάποια λύση, ανεξάρτητα από πού θα καταλογιστούν οι ευθύνες. Θα καλέσω και το Σχολικό Συμβούλιο, αλλά δεν μπορώ να το κάνω νωρίτερα από την Τετάρτη. Πώς και από πού θα αποκατασταθεί η ζημιά; Από τη σχολική επιτροπή θα το κάνω, θα πάρουμε ό,τι μπορούμε, γιατί τα παιδιά πρέπει να κάνουν μάθημα. Εκτός και αν μου πει και ο Δήμος ή η Νομαρχία ότι θα με βοηθήσουν», τόνισε ο κ. Μποντός.
Οι άγνωστοι έσπασαν τζάμια, διέλυσαν αίθουσες, έσπασαν τη τζαμαρία του κυλικείου και έκλεψαν τρόφιμα, τα οποία και σκόρπισαν στις αίθουσες, ενώ ατιμώρητα δεν άφησαν και τα εργαστήρια. Στο σχολείο έσπευσαν οι αστυνομικοί της σήμανσης, οι οποίοι και πήραν αποτυπώματα, ενώ όπως προαναφέρθηκε ο κ. Μποντός έχει ήδη υποβάλει μήνυση κατά αγνώστων.
Από την πλευρά του ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δημήτρης Παταβάλης επισήμανε πως «πρέπει να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες και να αναλάβουν οι υπεύθυνοι τις υποχρεώσεις τους για τις εκτεταμένες ζημιές. «Κάνω έκκληση στους μαθητές και τους συναδέλφους να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση σε αυτά τα φαινόμενα. Αλλά πρέπει και οι γονείς να καταλάβουν πως τέτοιες καταστάσεις μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών τους».
Στο μεταξύ σε στάση αναμονής βρίσκεται η Εισαγγελία Βόλου αναφορικά με το θέμα των καταλήψεων σε σχολεία της Μαγνησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Βόλου παρακολουθεί το θέμα και δεν αποκλείεται, αν δεν εκτονωθεί η κατάσταση, να υπάρχει παρέμβαση, όπως συνέβη σε άλλες περιοχές της χώρας.
Στη Μαγνησία 11 ήταν χθες τα υπό κατάληψη σχολεία: 2ο, 5ο, 7ο, 8ο Γυμνάσια Βόλου, Γυμνάσιο Βελεστίνου, Λύκειο Βελεστίνου και Σκοπέλου, 2ο και 4ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, ΕΠΑΛ Βελεστίνου και Σκοπέλου. Σε αποχή από τα μαθήματά τους προχώρησαν χθες οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου.

ΠΗΓΗ:ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΒΟΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: