Συμπλοκές μετά από θάνατο εργαζομένων στο Πέραμα (Αθήνα, 26/7/2008)

Οι αναφορές προέρχονται από τις ιστοσελίδες http://athens.indymedia.org, www.indy.gr και το blog της Πρωτοβουλίας Αναρχικών Αιγάλεω. Σχετικό βίντεο υπάρχει εδώ, ενώ κάποιες φωτογραφίες βρίσκονται στο: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=8977058 τουλάχιστον εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί ακόμα τραυματίστηκαν (τουλάχιστον 4 με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα) σε έκρηξη στο εσωτερικό του δεξαμενόπλοιου «Friendship Gas» (της Magnus Carriers Corp.) όπου πραγματοποιούνταν εργασίες συντήρησης, λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα της Πέμπτης. Σημειώνεται ότι την ώρα της έκρηξης είχε τελειώσει η κανονική βάρδια εργασίας, κι έτσι δεν μπορεί να υπολογιστεί πόσοι ακριβώς εργαζόμενοι βρίσκονταν στα έργα (αρκετοί από τους οποίους μη-δηλωμένοι μετανάστες χωρίς χαρτιά). Ανάλογα δυστυχήματα συμβαίνουν συχνά στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι να σακατεύονται ή και να χάνουν τη ζωή τους.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση, εργαζόμενοι στη ζώνη και συγγενείς τους άρχισαν να καταφτάνουν, ενώ πραγματοποιήθηκε τρίωρη στάση εργασίας και προκηρύχθηκε απεργία για την επόμενη μέρα, από τα σωματεία των εργαζομένων στη ζώνη (τα οποία ελέγχονται από το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ).

Το πρωί της Παρασκευής, πάνω από 1.500 άτομα διαδήλωσαν προς το υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας. Όταν ζήτησαν να δουν τον υπουργό Γ. Βουλγαράκη τους αρνήθηκαν με τη δικαιολογία ότι βρισκόταν με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο μαξίμου, και τότε άρχισαν να ξηλώνουν τα κάγκελα της πείφραξης του υπουργείου. Τότε δέχτηκαν επίθεση από λιμενόμπατσους και ΜΑΤατζήδες με υπέρμετρη χρήση δακρυγόνων, ενώ οι διαδηλωτές τους απώθησαν με πέτρες και μπουκάλια. Επίθεση με πέτρες δέχτηκε και το κτίριο του υπουργείου. Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι "τραυματίστηκαν ελαφρά πέντε άνδρες του Λιμενικού και οκτώ της ΕΛ.ΑΣ.". Εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν σε κρατικά οχήματα και οχήματα του λιμενικού που βρίσκονταν στο χώρο του υπουργείου και στο κτίριο. Υπάρχουν αναφορές για κατευνασμό των συγκρούσεων από μεριάς του ΠΑΜΕ (δηλ. ΚΚΕ), με απειλές για προπηλακισμούς διαδηλωτών που δεν πρόσκεινται στο ίδιο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: