Εκρηκτικός μηχανισμός στα γραφεία της ΟΚΕ (Αθήνα, 29/7/2008)

Από διαδικτυακό μμε (http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=923186&lngDtrID=244):

"Ελεγχόμενη έκρηξη πραγματοποίησαν τα μεσάνυχτα πυροτεχνουργοί του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών για να εξουδετερώσουν αντικείμενο έξω από το κτίριο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) στο Νέο Κόσμο.
Νωρίτερα, είχαν γίνει τρία τηλεφωνήματα στην Αμεση Δράση, στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM από άγνωστο ο οποίος ανέφερε ότι πρόκειται να εκραγεί βόμβα στην ΟΚΕ στις 22.45.
Τελικά, ύστερα από έρευνες, οι αστυνομικοί βρήκαν σε παρτέρι έξω από το κτίριο ένα κυλινδρικό αντικείμενο που πιθανολογείται ότι ήταν αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός.
Τα υπολείμματα μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας όπου εξετάζονται."

Την ευθύνη φαίνεται να αναλαμβάνει η οργάνωση "Λαϊκή Θέληση" με cd-rom που έστειλε στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία". Κάποια αποσπάσματα της 7-σέλιδης προκήρυξης από το διαδικτυακό τόπο της "Ε" enet.gr:

"Η νέα οργάνωση κάνει αναδρομική ανάληψη ευθύνης για τη μυστηριώδη αυτή επίθεση, κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε κινητό τηλέφωνο στη συνδεσμολογία, ώστε να γίνει η πυροδότηση. Προηγήθηκαν της προκήρυξης δύο απόπειρες της οργάνωσης να πυροδοτήσει με τον ίδιο τρόπο εκρηκτικούς μηχανισμούς: πρώτα στις 24 του περασμένου Ιουνίου σε κτίριο στο Μαρούσι, που στεγάζει γραφεία των γερμανικών εταιρειών «Ζίμενς» και «Μπάγιερ». Εξερράγη μόνον ο πυροκροτητής στον μηχανισμό. Μόλις πριν από δύο ημέρες, στην απόπειρα κατά των γραφείων της ΟΚΕ (Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή) στον Νέο Κόσμο, δεν εξερράγη ούτε ο πυροκροτητής. Για την επικείμενη έκρηξη είχε υπάρξει προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην «Ε». Και στις δύο αυτές περιπτώσεις υπήρχε στη συνδεσμολογία κινητό τηλέφωνο, αλλά η πυροδότηση απέτυχε. Σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς, είχαν χρησιμοποιηθεί κοινός πυροκροτητής και λαμπτήρας, ο οποίος διοχέτευε το ρεύμα στον πυροκροτητή με τη χρήση του κινητού.

Δημιουργεί ερωτήματα η διπλή αποτυχία στις επιθέσεις της Αθήνας, σε αντίθεση με την επιτυχή στα δικαστήρια Λάρισας πριν από τέσσερα χρόνια, που έγινε από άλλο κλιμάκιο, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη.

«Σε εκείνες τις συνθήκες, αναφέρει η προκήρυξη, μια ομάδα συντρόφων της Λαϊκής Θέλησης αποφάσισε, οργάνωσε και εκτέλεσε με επιτυχία, στις 29 Μαΐου 2004, τη βομβιστική επίθεση κατά του Δικαστικού Μεγάρου της Λάρισας, ως πράξη αλληλεγγύης στους φυλακισμένους, με στόχο την αποτροπή της σχεδιαζόμενης μεταγωγής τους. Οι σύντροφοι, αφού τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό στον τέταρτο όροφο του κτιρίου, στο κάτω συρτάρι μεταλλικού γραφείου που βρισκόταν αριστερά έξω από την πόρτα των γραφείων του τοπικού δικηγορικού συλλόγου, πυροδότησαν από έξω με ασφάλεια τον μηχανισμό με κινητό τηλέφωνο, έχοντας οπτική επαφή με το κτίριο, σε μέρα και σε χρόνο που δεν βρισκόταν κανείς μέσα».

Η οργάνωση αναφέει επίσης ότι δεν ανέλαβε τότε την ευθύνη και έτσι:

«Αφαίρεσε κάθε δυνατότητα προσχηματικής αξιοποίησης της ενέργειας από τα γνωστά ντόπια και ξένα "αντιτρομοκρατικά" κέντρα και παράλληλα συνέβαλε στην αποτροπή του προαναγγελθέντος σχεδίου μεταγωγής, αφού το ξεκάθαρο μήνυμά της ελήφθη».

Επίσης, η «Λ.Θ.» αναφέρει ότι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί

«Δεν αρκέστηκαν στο πανθομολογούμενο πια έγκλημα του "Ευαγγελισμού", στις αθρόες ανακριτικές αυθαιρεσίες και στις αναπόδεικτες και αναιτιολόγητες βαριές καταδίκες, και αμέσως μετά το πέρας της πρώτης δίκης κατά των κατηγορουμένων για την Ε.Ο. 17Ν εκδήλωσαν την πρόθεση εξόντωσής τους στην απομόνωση κάποιας νεοκατασκευασμένης ειδικής πτέρυγας στις φυλακές της Λάρισας.
Η υπόθεση της Λάρισας ερευνήθηκε επίμονα από την Αντιτρομοκρατική, που εντόπισε υπολείμματα κινητού τηλεφώνου και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πυροδότηση έγινε τυχαία όταν κλήθηκε, στον παλιό της αριθμό κινητού, μια γυναίκα από τη Βόρεια Ελλάδα. Ομως η οργάνωση τώρα αντικρούει λέγοντας ότι πυροδότησε συνειδητά τη συγκεκριμένη ώρα, για να μην προκληθούν θύματα.
Το επτασέλιδο κείμενο ήταν αποθηκευμένο σε CD-ROM, το οποίο ήταν τοποθετημένο σε φακελάκι με σφραγίδα ένα κόκκινο αστέρι.
Η ανακοίνωση της «Λαϊκής Θέλησης» κινείται στον σφυγμό της επικαιρότητας και επιχειρεί να δώσει το σύνθημα για λαϊκή αντίσταση απέναντι στα σκάνδαλα, τη διαφθορά και την εκμετάλλευση του «νέου προλεταριάτου και των αποκλεισμένων κοινωνικών ομάδων».

Για την επίθεση στα γραφεία τής ΟΚΕ η οργάνωση αναφέρει:

«Αρνούμαστε να συναινέσουμε στις ξεδιάντροπες αντιλαϊκές απόπειρες ταξικής συμφιλίωσης και θέλουμε να στιγματίσουμε τους θεσμούς και τους φορείς που έχουν επιφορτιστεί με αυτόν τον άθλιο ρόλο. Κι αυτήν ακριβώς τη θέλησή μας εκφράζει η επίθεση στην έδρα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) στην οδό Αμβρ. Φραντζή 9.
Για να τεκμηριωθεί απέριττα και αμετάκλητα ο αντιλαϊκός ρόλος και τρόπος λειτουργίας της ΟΚΕ, να σημειώσουμε απλά ότι παρά την επίσημη θέση της ΓΣΕΕ περί μη συμμετοχής στον στημένο διάλογο για το ασφαλιστικό στην πραγματικότητα ο διάλογος έγινε ακριβώς μέσω της ΟΚΕ όπου μέλη της είναι και ο Παναγόπουλος (νυν πρόεδρος της ΓΣΕΕ) και τα εργοδοτικά στελέχη. Καρπός αυτού του διαλόγου είναι η γνωμοδότηση για το Ασφαλιστικό της ΟΚΕ που κατατέθηκε στις 18/3/2008... Περιττεύει τέλος κάθε περαιτέρω εξήγηση αν αναφέρουμε ότι πρώτος πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής διετέλεσε ο περιβόητος Κουκιάδης (1994-98), ενώ σημερινός τέταρτος πρόεδρός της είναι ο τραγελαφικός τυχοδιώκτης Πολυζωγόπουλος, που λίγο μετά τους λαϊκούς αγώνες των τελευταίων μηνών ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο δήλωνε στις 9.4.2008 ότι "θα συνεχιστεί η διευρυνόμενη συμβολή της ΟΚΕ στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας"...».

Σχετικά με την προηγούμενη επίθεση στα γραφεία των εταιρειών «Ζίμενς» και «Μπάγιερ» η οργάνωση μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Οι τελευταίες καταιγιστικές αποκαλύψεις (σταγόνες στον ωκεανό στην πραγματικότητα) βοούν από χιλιόμετρα για την "ακεραιότητα" του πολιτικοοικονομικού μας συστήματος και τη "διαφάνεια" στις διαδικασίες των δημόσιων προμηθειών. Αναμφίβολα μπορεί πια βάσιμα να υποστηριχτεί ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να διατρανωθεί το αίτημα για χρήση διπλής ονομασίας της χώρας μας. Ζίμενς - Ελλάς και Ελλάς - Ζίμενς για εσωτερική και διεθνή χρήση...
Αποκαλύφθηκε περίτρανα ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια στιγμιαία παρεκτροπή, με μεμονωμένες απροσδόκητες παρασπονδίες κάποιων ανεξέλεγκτων οικονομικών και πολιτικών παραγόντων, αλλά με τον κανόνα που διέπει τη λειτουργία του νεοφιλελεύθερου οικονομικού και πολιτικού συστήματος. Χορηγίες σε κόμματα, "δωράκια" σε πολιτικά πρόσωπα με αντάλλαγμα την αποκλειστικότητα της προμήθειας των ψηφιακών γραμμών στον (πρώην) ΟΤΕ, που τόσο... τυχαία πέρασε στην Ντόιτσε Τέλεκομ, άλλο βασικό εταίρο της Ζίμενς στη διεθνή αγορά».

Και για την «Μπάγιερ»

«Ο διεθνής φαρμακευτικός και χημικός όμιλος εταιρειών της Μπάγιερ, άξιος κληρονόμος του "χημικού" μεγαλοϊδεατισμού των ναζί, στηριγμένος σε ένα κλειστό κύκλωμα εξωνημένων επιστημόνων, διαχειρίζεται σχεδόν μονοπωλιακά τον ανθρώπινο πόνο δισεκατομμυρίων ανθρώπων και δεν έχει διστάσει πολλές φορές να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές τους με μοναδικό γνώμονα το κέρδος. Είναι για παράδειγμα γνωστό ότι έχει κατηγορηθεί (χιλιάδες μηνύσεις το 2003) για την παρασκευή προϊόντων από μολυσμένο με τον ιό HIV αίμα σε Λατ. Αμερική και Ασία και όχι βέβαια στις ΗΠΑ, αφού γνώριζε τον κίνδυνο, ενώ κάθε τόσο αποσύρονται ως ακατάλληλες και επικίνδυνες για την υγεία σειρές σκευασμάτων από τα φαρμακεία». *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/07/2008"

Δεν υπάρχουν σχόλια: